Haima Ostrava, z.s.
Klinika dětského lékařství FN Ostrava

Fakultní nemocnice Ostrava
Chci přispět
Bankovní spojení
88232761 / 0100
Komerční banka

VÍCE INFORMACÍ

Fata Morgána v Praze 2016

6.10.2016

Radost z výletu do Prahy, který se uskutečnil  1.10.2016, byla znát už na nádraží v Ostravě- Svinov. Z dvaceti jedna účastníků akce, s názvem Fata Morgana, pořádané projektem Můj nový život, bylo čtrnáct dětí, z nichž mělo pět doprovod svých rodičů. Většina dětí se již znala z předchozích akcí nebo z nemocničního prostředí a ty, které zde byly poprvé se s ostatními skamarádily velmi rychle. Před odjezdem děti vyslechly ještě nezbytné pokyny na cestu od rodičů, daly pusu na rozloučenou a nastoupily do vlaku. Cesta v Leo expres utekla rychle. Omalovánky, hry a taky splnění úkolu – namalovat ubytování v hotelu podle svých představ, dětem  hezky  vyplnily čas. Samozřejmostí byly i objednávky dobrot z nabízeného menu u stevardů na palubě vlaku. V Olomouci k nám přistoupily ještě další děti po onkologické léčbě, které měly stejnou cestu s námi, ale na pozvání do Prahy se vypravily samostatně se svými rodiči.

Na hlavním nádraží v Praze  čekala průvodkyně Katka, která nás doprovázela po celou dobu našeho pobytu. Nejdříve jsme se ubytovali  v hotelu. Na recepci děti čekalo milé přivítání v podobě ovocného i sladkého občerstvení, a také i drobné dárečky. Z hotelových pokojů byly děti nadšené, vybraly si každý svou postel, sbalily batůžky na cestu a společně jsme se pak odebrali zpět na recepci hotelu, kde byl přistavený autobus. Po nezbytném  přepočítání všech účastníků a nástupu do autobusu, dala naše průvodkyně pokyn řidiči  k odjezdu.

První zastávkou byla návštěva muzea  voskových figurín Grévin. Děti zde poznávaly své oblíbené herce, zpěváky, sportovce, ale i významné politické a historické osobnosti. Fotografování s vybranými  figurínami nebralo konce a pořízené fotografie se ještě prohlížely a hodnotily  při zpáteční cestě vlakem domů. Po prohlídce nám zbyl do odjezdu na hlavní program dne ještě čas, který jsme využili k návštěvě McDonald´s, kde si děti pochutnaly na oblíbených dobrotách.

Blížil se hlavní večerní program. Na domluvené místo odjezdu autobusem jsme dorazili s dvacetiminutovým zpožděním, které způsobilo naše krátké bloudění pražskými ulicemi. Vše dobře dopadlo, cestu jsme našli, autobus počkal a o hlavní program jsme nepřišli. Ten byl připraven v tropickém skleníku Fata Morgana Botanické zahrady hlavního města Prahy. Sešla se tam velká skupina dětí a jejich rodičů ze všech dětských onkologických center. Milé přivítání nás čekalo od paní doktorky Lucie Hrdličkové, hlavní organizátorky akce, která nás seznámila s programem. Omezená kapacita večerní prohlídky skleníku nedovolovala návštěvu více než 12- ti osobám, měli jsme tak volné téměř 3 hodiny před prohlídkou. Doprovodný program akce, který představoval malování , hry a soutěže a taky možnost vyzkoušení si kvízu s botanickou tématikou vyplnil volný čas a děti se dozvěděly mnoho zajímavostí  ze světa rostlin a živočichů. Po celou dobu nám byl také přístupný teplý i studený bufet s lákavou nabídkou dobrot k občerstvení. Když nastal čas prohlídky naší výpravou, seřadili jsme se před vstupem do dvou skupin a děti už netrpělivě čekaly na zahájení. Fantazie všech zúčastněných pracovala naplno:”Co nás uvnitř čeká? Nebudu se bát?‘‘ Konečně se otevřely dveře a my mohli vstoupit. Poutavá výpravná prohlídka s malou detektivní zápletkou, bytostmi ze světa fantazie a zajímavými světelnými efekty přiměla každého z nás prožít atmosféru tajemna a dobrodružství. Unaveni, ale spokojeni jsme dorazili zpátky na hotel. Ráno, po snídani nás autobus dopravil zpět na nádraží odkud jsme vlakem vyjeli na cestu domů. Všichni jsme se shodli, že se výlet do Prahy vydařil a už teď se děti těší až se zase někdy příště uvidí.

 

Fotogalerie: http://www.haima-ostrava.cz/cz/fotogalerie/48-fata-morgana-v-praze-2016.html

Video: https://www.youtube.com/watch?v=IDU4P1NjKeA&feature=share

Soubory ke stažení:

Pozvánka   [1,75 MB]
Video   [981, KB]


Zpět

Bankovní spojení 88232761 / 0100 Komerční banka

Kontaktujte nás

Michaela Češková
ředitelka

17. listopadu 1790
708 52 Ostrava - Poruba

Tel. 604 145 911
info@haima-ostrava.cz